top of page

Krachtige teamdoelen maken met de OGSM-methode

Het opstellen van duidelijke en motiverende teamdoelen kan een uitdaging zijn. Gelukkig biedt de OGSM-methode (Objectives, Goals, Strategies, and Measures) een gestructureerde aanpak die teams helpt om hun doelen te bereiken. In dit artikel leggen we uit wat de OGSM-methode is, hoe je inspirerende doelen stelt, meetbare resultaten definieert, effectieve strategieën ontwikkelt, actieplannen maakt en uitvoert, en hoe je consistentie in teamgedrag bevordert. Ook bespreken we het belang van het visualiseren en vieren van successen.

Belangrijkste punten

 • De OGSM-methode helpt teams bij het stellen van duidelijke en haalbare doelen.

 • Inspirerende doelen motiveren teamleden om samen te werken en te excelleren.

 • Meetbare resultaten zijn cruciaal om de voortgang te volgen en succes te bepalen.

 • Effectieve strategieën zorgen voor een duidelijke route naar het bereiken van doelen.

 • Consistentie en ritme in teamgedrag zijn essentieel voor langdurig succes.

Wat is de OGSM-methode?

De OGSM-methode is een krachtig hulpmiddel voor teams om hun doelen te bereiken. OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies, en Measures. Het helpt je om een duidelijke routekaart te maken van waar je nu bent naar waar je wilt zijn. Heldere doelen en een gestructureerde aanpak zijn essentieel voor succes.

De eerste stap: Doelen stellen die inspireren

Het belang van een duidelijk doel

Een duidelijk doel geeft richting en focus aan je team. Het zorgt ervoor dat iedereen weet waar ze naartoe werken en waarom. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook het werkplezier. Laat teams de juiste dingen doen door helder te communiceren wat er van hen verwacht wordt.

Hoe formuleer je een inspirerend doel?

Een inspirerend doel moet ambitieus, maar haalbaar zijn. Gebruik de SMART-methode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Stel jezelf de vraag: "Wat willen we samen bereiken?" en formuleer het doel alsof het al bereikt is. Dit helpt om een positieve mindset te creëren binnen het team.

Voorbeelden van krachtige doelen

 • "Over zes maanden hebben we ons beste commerciële half jaar ooit gerealiseerd."

 • "We hebben het aantal warme introducties door bestaande klanten bij nieuwe prospects verhoogd van 4% naar 20%."

 • "Onze gemiddelde winstmarge op nieuwe orders is gestegen van 12% naar 17,5%."

Deze voorbeelden laten zien hoe je meetbare en inspirerende doelen kunt stellen die je team motiveren en richting geven.

Meetbare resultaten definiëren

Waarom meetbaarheid cruciaal is

Het is essentieel om je doelen meetbaar te maken. Zonder meetbare resultaten weet je niet of je vooruitgang boekt. Meetbaarheid geeft je team een duidelijke focus en helpt bij het evalueren van de voortgang. Het zorgt ervoor dat iedereen weet wat er verwacht wordt en wanneer het doel bereikt is.

Key Results opstellen

Key Results zijn de specifieke, meetbare uitkomsten die je wilt bereiken. Begin met het stellen van een duidelijk doel en breek dit vervolgens op in kleinere, meetbare stappen. Hier zijn enkele tips:

 • Zorg dat elk Key Result specifiek en meetbaar is.

 • Gebruik cijfers en data om je resultaten te definiëren.

 • Houd het eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen in het team.

Voorbeelden van effectieve Key Results

Het opstellen van goede Key Results kan lastig zijn. Hier zijn enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen:

 • Verhoog de klanttevredenheidsscore van 70% naar 85% binnen zes maanden.

 • Verminder de gemiddelde responstijd op klantvragen van 24 uur naar 12 uur.

 • Verhoog de verkoop van product X met 20% in het komende kwartaal.

Door duidelijke en meetbare Key Results te definiëren, zorg je ervoor dat je team gericht blijft en weet wat er nodig is om succes te behalen.

Strategieën ontwikkelen die werken

Het ontwikkelen van een effectieve strategie is cruciaal voor het succes van je team. Een goede strategie geeft richting en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren om de doelen te bereiken. Hier zijn enkele praktische tips om strategieën te ontwikkelen die echt werken.

Actieplannen maken en uitvoeren

Het belang van een gedetailleerd actieplan

Een goed actieplan is de ruggengraat van elk succesvol team. Het zorgt ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren en wanneer. Zonder een duidelijk plan kan zelfs het meest gemotiveerde team de weg kwijtraken. Begin met het opsplitsen van je doelen in kleinere, beheersbare taken. Dit maakt het makkelijker om vooruitgang te boeken en te meten. Vergeet niet om deadlines te stellen en verantwoordelijkheden toe te wijzen. Dit helpt om iedereen op koers te houden en zorgt voor consistentie in de uitvoering.

Hoe houd je het team gemotiveerd?

Motivatie is de brandstof die je team nodig heeft om door te gaan, vooral als het moeilijk wordt. Zorg voor regelmatige check-ins en vier kleine successen om de moraal hoog te houden. Creëer een veilige omgeving waar teamleden zich vrij voelen om ideeën te delen en fouten te maken. Dit bevordert een cultuur van leren en groei. Energizing goals kunnen ook helpen om de motivatie hoog te houden. Zorg ervoor dat de doelen uitdagend maar haalbaar zijn, zodat het team zich gestimuleerd voelt om ze te bereiken.

Voorbeelden van effectieve actieplannen

Een effectief actieplan bevat duidelijke stappen, deadlines en toegewezen verantwoordelijkheden. Hier is een eenvoudig sjabloon dat je kunt gebruiken:

 • : Verhogen van de klanttevredenheid met 20% in zes maanden.

 • Stap 1: Onderzoek huidige klanttevredenheid (1 week, toegewezen aan Jan).

 • Stap 2: Identificeer verbeterpunten (2 weken, toegewezen aan het hele team).

 • Stap 3: Implementeer verbeteringen (3 maanden, toegewezen aan verschillende teamleden).

 • Stap 4: Evalueer resultaten en pas aan indien nodig (1 maand, toegewezen aan Jan).

Door een gedetailleerd actieplan te maken en uit te voeren, zorg je ervoor dat je team gefocust blijft en effectief werkt aan het bereiken van de doelen. Dit is een essentieel onderdeel van leiderschap en helpt om de strategie in de praktijk te brengen.

Consistentie en ritme in teamgedrag

Consistentie en ritme zijn cruciaal voor teamsucces. Dagelijkse gewoontes helpen om stap voor stap dichter bij je doelen te komen. Liever elke dag een beetje, dan af en toe heel veel ineens. Dit zorgt voor een stabiele vooruitgang en voorkomt dat je team overweldigd raakt.

Waarom consistentie belangrijk is

Consistentie zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. Het helpt om een stabiele basis te creëren waarop je kunt bouwen. Zonder consistentie is het moeilijk om vooruitgang te meten en te behouden. Het team kan dan snel terugvallen in oude gewoontes, wat de groei belemmert.

Dagelijkse gewoontes voor teamsucces

Dagelijkse gewoontes zijn de sleutel tot succes. Hier zijn enkele tips om deze gewoontes te ontwikkelen:

 • Begin elke dag met een korte teammeeting om de prioriteiten te bespreken.

 • Eindig de dag met een korte evaluatie van wat goed ging en wat beter kan.

 • Zorg voor een vaste structuur in je werkdag, zoals geplande pauzes en vaste werktijden.

 • Moedig teamleden aan om elkaar regelmatig feedback te geven.

Hoe je consistentie kunt bevorderen

Om consistentie te bevorderen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze na te leven. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Stel duidelijke doelen en communiceer deze regelmatig met je team.

 2. Maak gebruik van tools zoals agenda's en taakbeheer-apps om iedereen op de hoogte te houden.

 3. Beloon consistent gedrag en bespreek waarom het belangrijk is.

 4. Wees een rolmodel door zelf consistent te zijn in je acties en communicatie.

Door deze stappen te volgen, kun je een cultuur van consistentie en ritme in je team creëren, wat leidt tot betere prestaties en meer succes.

Visualiseer en vier successen

Het belang van visualisatie

Om je teamdoelen echt te laten leven, is het cruciaal om ze zichtbaar te maken. Gebruik mindmaps, schema's en visuele hulpmiddelen om de voortgang en successen van je team te tonen. Dit helpt niet alleen om iedereen op dezelfde pagina te krijgen, maar maakt het ook makkelijker om te zien waar je staat en wat er nog moet gebeuren. Door je doelen te visualiseren, stel je zowel meetbare als merkbare doelen. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van wat er bereikt moet worden en hoe ver je al bent.

Manieren om successen te vieren

Het vieren van successen is essentieel voor het behouden van motivatie en teamspirit. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Organiseer een teamlunch of borrel om behaalde mijlpalen te vieren.

 • Geef erkenning tijdens teamvergaderingen door specifieke prestaties te benoemen.

 • Gebruik een beloningssysteem, zoals kleine cadeaus of extra vrije dagen.

 • Maak een 'Wall of Fame' waar je de successen van teamleden zichtbaar maakt.

Hoe vier je kleine overwinningen?

Kleine overwinningen zijn net zo belangrijk als grote successen. Ze houden de energie en het plezier hoog. Hier zijn enkele tips om kleine overwinningen te vieren:

 1. Geef een schouderklopje of een compliment voor een goed uitgevoerde taak.

 2. Stuur een bedankje via e-mail of een bericht in de teamchat.

 3. Plan korte, informele bijeenkomsten om kleine successen te delen en te vieren.

 4. Gebruik stickers of badges om kleine prestaties te markeren op een gezamenlijke kalender of bord.

Door regelmatig kleine overwinningen te vieren, blijft je team gemotiveerd en gefocust op het behalen van de grotere doelen.

Het is belangrijk om successen te visualiseren en te vieren. Dit motiveert je team en laat zien dat jullie op de goede weg zijn. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Bezoek dan onze website voor meer informatie en tips!

Conclusie

Het gebruik van de OGSM-methode kan een wereld van verschil maken voor jouw team. Door duidelijke doelen te stellen en deze op te splitsen in haalbare stappen, creëer je niet alleen focus, maar ook motivatie en betrokkenheid. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om samen successen te boeken en te groeien. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met OGSM en zie hoe jouw team boven zichzelf uitstijgt. Samen kunnen jullie alles bereiken!

Veelgestelde Vragen

Wat is de OGSM-methode?

De OGSM-methode is een planmethode die helpt bij het stellen van doelen en het maken van strategische plannen. OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies, en Measures.

Waar komt de OGSM-methode vandaan?

De OGSM-methode komt oorspronkelijk uit Japan en wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven om hun strategieën effectief uit te voeren.

Waarom werkt de OGSM-methode goed voor teams?

De OGSM-methode werkt goed voor teams omdat het duidelijkheid en focus biedt. Het helpt teams om hun doelen te definiëren en te meten, en strategieën te ontwikkelen die werken.

Hoe stel je een inspirerend doel op?

Een inspirerend doel is duidelijk, uitdagend en motiverend. Het moet iets zijn waar het team echt naar streeft en dat bijdraagt aan de grotere visie van de organisatie.

Waarom is meetbaarheid belangrijk in de OGSM-methode?

Meetbaarheid is belangrijk omdat het teams helpt om hun voortgang te volgen en te weten wanneer ze hun doelen hebben bereikt. Het zorgt voor accountability en maakt het mogelijk om aanpassingen te doen als dat nodig is.

Hoe houd je een team gemotiveerd tijdens het uitvoeren van een actieplan?

Je houdt een team gemotiveerd door regelmatig successen te vieren, duidelijke en haalbare doelen te stellen, en door open communicatie en samenwerking te bevorderen.

Comments


BLOG

bottom of page